Arkadaşıma Gönder:

Budanmış ve kışı nemli bir odunlukta geçirmiş ceviz dallarında bu turuncu ipliksi yapılar ortaya çıkmış. Yapı olarak plastik yer fırçalarının kılları gibi sert ve yarı saydam. Dışarda bekleyen ceviz dallarında kırmızı-turuncu küçük topaklar halinde, içerdekilerde böyle olmuş. Önce bir çeşit mantar olduğunu düşündüm ama nette bir bilgiye rastlayamadım. Bunun ne olduğunu bilen var mı?

Kullanıcı Şule Kuzpınarı
Image

  • Tespit Tarihi: 2019-07-16
  • Yüklenme Tarihi: 22-08-2019
  • Görüntülenme Sayısı: 287
  • Gözlem Lokasyonu: Göllü, Kahramanmaraş, Türkiye
  • Şehir: Kahramanmaraş
  • Ülke: Türkiye

4 Yorum

  1. Image

    misel olabilir, aynı yerden mantar çıkması önemli..

  2. Image

    Çocukken dedemin bağındaki ceviz ağaçlarının gövde ve dallarında da görürdüm kırmızı sert topakları. Ben onları ağacın yaralarından çıkıp sertleşmiş özsuyu zannediyordum, ta ki bu bu kütüktekileri görene kadar. Ama hiç mantar halini gördüğümü hatırlamıyorum. Bu kütükte ya da etrafında da gözüme çarpmadı öyle bir şey. Nette araştırdım, ceviz ağacı hastalıkları, zararlıları, cevizle ilgili herhangi bir bilgi içinde de bunlara ilişkin bir şey bulamadım. Gerçekten cevizin özsuyu olabilir mi? Gerçi bu miselimsilerin dallarda çıktıkları yere baktım, herhangi bir yara yok. Kabuğun gözeneklerinden fırlamış gibiler.

  3. Image

    Küsküt mü ACABA? Küsküt (Latince Cuscuta), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından klorofilsiz bir asalak bitki cinsi. Fulya, kekik, yonca veya ısırgan otu üzerine sarılıp büyür (alıntı).

  4. Image

    Küsküt değil ama ne olduğunu buldum sanırım. Bu haftasonu tekrar oraya gittim ve bu yapının net fotosunu çektim. Ayrıca, ceviz ağacının kurumakta olan dallarından birini kestim. Dalın kabuğu yer yer soyulmuş ve altında siyah küf benzeri bir yapı vardı. 2. ve 3. foto yeni kesilen dala ait. Görüldüğü üzere aynı kırmızı yapılar orda da var. Tek farkı yeni kesilen daldaki kırmızılıklar jölemsi yumuşak bir yapıya sahip ve topak ya da sızma şeklinde. İncelediğim kadarıyla bu kırmızı sıvılar hastalıklı bölgeler üzerinde çıkıyor. Bundan yola çıkarak, ceviz ağacının özsuyu akıtmasına neden olacak hastalıkları araştırdım ve Botryosphaeria isimli patojen bir fungusun oluşturduğu hastalık belirtileriyle fotolardakiler çok benzer. Botryosphaeria canker isimli bu hastalık halihazırda stres altındaki ya da diğer patojenler tarafından zayıflatılmış ağaçları etkiliyormuş. Enfekte dokularda siyah, sivilce benzeri sporokarp oluşturuyorlarmış. Kabuk soyulması, kabuk altında kırmızı-kahverengiden, kahverengiye varan renk değişimi, bazı ağaç türlerinde kabuk üzerinde öz suyu salgılanması ya da şişliklere sebep oluyormuş. Velhasıl, anlaşılan o ki kırmızı yapılar ağacın savunma amaçlı salgıladığı özsuyu, altında yatan sebep ise patojen bir fungus. Yalnız, normalde ağaç canlıyken küçük topaklar halinde olan bu özsuyu, nasıl oldu da odunlukta bulunan ölü dallarda uzun ipliksi, kristalize yapılara dönüştü.

İlgili Tespitler