Arkadaşıma Gönder:

Palmiyemizin yanına yakın arkadaşı hurmamızı da yükleyelim. Egzotik olarak görülürse, ilerdeki durumlara göre değerlendirilir artık. 

Kullanıcı Mehmet Çelik
Image

Kendini doğada bulan bir garip fani..

  • Tespit Tarihi: 2013-12-03
  • Yüklenme Tarihi: 13-12-2013
  • Görüntülenme Sayısı: 1615
  • Gözlem Lokasyonu: Merkez, Osmaniye, Türkiye
  • Şehir: Osmaniye
  • Ülke: Türkiye
  • Ekipman(Gövde): FujiFilm FinePix S200EXR / S205EXR

5 Yorum

  1. Image

    güzel bir çekim, emeğinize sağlık

  2. Image

    Nasıl ayırt edildiklerine baktım ama bu fotoda o kısımlar pek görünmüyor. Boydan ayıt edilebiliyorlar ama asıl çiçek daha ayırıcı özellik. Türkiye'de yalancı hurma denen tür Phoenix canariensis olarak geçiyor. Normalde egzotik bir tür ama Türkiye Forası'nda verildiğinden bunu yazabiliriz. Egzotikleri pek istmememin nedeni Mehmet bey, o konuda hem uzman olmadığımdan hem de öyle bir veritabanına sahip olmadığımızdan. O alana girersek içinden hiç çıkamayız ve bu seferde saksıdaki yetiştirme bitkilerinin bile fotosu yükleneceğinden sitenin adına uygun olmaz diye düşünüyorum. Ama bu tür egzotik de olsa Türkiye florasında nasıl ayırt edileceği yazıyor. Tarımı yapılan, yaygın süs veya bahçe bitkileri (flora ve yapılan çeklistlerde) adı varsa o zaman giriyoruz. Bir de siz bir bitkiyi arazide çekemediniz ama bahçenize getirip diktiniz ve orda çiçeklendi, yine bana göre o bizim ülkemizin florasında yer aldığından siteye yüklenebilir. Ama çektiğiniz yer bilgisine bence kökenini yazmanız gerekir. İkincisi floramızda olmayan bir egzotik tür ki biz son çalışmamızda bir çok egzotik bitkiyi listeye aldık. Yaygın olarak kullanılan tarım, süs veya bahçe bitkileri listede yoksa bile eğer sizin tespit ettiğiniz tür potansiyel bir işgalci ise ve doğal alana sıçrama yapıp bir populasyon oluşturmuşsa o zaman onu dikkate almamız gerekir. Buna örnek kendimden bir makale vereceğim. http://www.biodicon.com/makale/3_1_002.pdf bu bitki artık yagınlaşmaya ve doğallaşmaya başladığı için işgalci özellik gösteren bir tür olduğundan listeye aldık. Çünkü bu tür Samsun'dan Artvin'e kadar bahçelerden kaçıp, doğal alana sıçramıştır.

  3. Image

    aslında bu tür süs bitkileri bizim doğal floramız için tehdit oluşturmaktadır. Kendi göz zevkimize göre peyzaj yapacağız diye belki de paraziti, hastalığı, küfü, mantarı buradaki bitkiler için yabancı olan bir türü öyle kafamıza göre ekip dikmek doğru değil.

  4. Image

    nasıl siz Afrika ya gitseniz oranın hastalklarına karşı aşı olmanız gerekir. Bu tür bitkilerinde zirai karantinadan geçmesi gerekir.

  5. Image

    Makalenizi okudum ve sayenizde faydalandım hocam. Aynı durum bizim buralarda kauçuk, avakado, hurma ve palmiyelerde mevzubahis. Osmaniye'nin her tarafında var bu hurmalardan. Bilhassa peyzaj bitkisi olarak kullanılıyor. Halk tarafından Hicaz çağrışımı yapılarak rağbet görüyor ve her yenen hurmanın çekirdeği bir yerlere ekiliyor. O yüzden bahçeler ve avlularda daha da yaygınlaşıyor. Çektiğim ağaçta ters tarafta kalan yeni bir çiçek vardı. Fırsat bulursam o çiçeği çekerim. Teşekkür ederim Serdar hocam.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Phoenix canariensis (Yalancı hurma) Serdar Aslan
Phoenix canariensis (Yalancı hurma) Mehmet HANAY

İlgili Tespitler