Arkadaşıma Gönder:

Marketten aldığım maydanoz üzerinde 9-05-2020 günü 1. fotodaki yumurtaları buldum. Ne olduklarını öğrenmek için bir kavanıza koyup yumurtadan çıkmalarını bekledim. Çok bekleyeceğimi sanırken, bugün yumurtadan yavrular çıktı. Fotoğraf makinesi ve cep telefonuyla ayrı ayrı denedim, çok minik oldukları için ancak bu kadar net olabildi. Video da çektim, orada biraz daha net. Hareketsiz bir şekilde hepsi bir arada duruyorlardı. Güneşte biraz durunca hareketlendiler, kaçışmaya başladılar. Gölgeye koyunca tekrar bir araya, yumurta kabuklarının bulunduğu yere toplandılar. Barış Çerçi Hocam, sonunda aradığım predatörleri buldum mu acaba?

Gözlem Notları:

13 Mayıs- Nimflerden bazıları yumurtaların etrafından ayrılıp, dolaşmaya başladı. Yiyecek olarak koyduğum salatalık ve maydanozlarla ilgilenmiyor gibiler.

16 Mayıs- Kap içinde böcek parçaları var. Bir kısmının ölmüş olduğunu düşünmüştüm; galiba kabuk değişiminden arta kalan parçalar. Hepsinin yumurtaların yanından ayrılıp, koyduğum salatalık üzerinde başları aşağıda bir şekilde toplandıklarını gördüm. Bir kısmı hala gezinmeyi tercih ediyor.Salatalığın üzerindeyken hareketsiz gibiler, arada dolaşanlardan ve duranlardan gelip giden bir ikisi haricinde. Ne yapıyorlar diye büyüteçle baktığımda, styletlerini salatalığa batırmış olduklarını gördüm. Hareketsiz biçimde durdukları anlarda besleniyorlarmış meğer. Menüyü biraz zenginleştirip, domates koydum Annelerinin bir bildiği vardır diye de tekrar maydanoz ekledim.

19 Mayıs - Şimdilik salatalık ve maydanozla besliyorum. Domates de koymuştum. Bir süre ondan da beslendiler. Küflenince onu boraktılar. Bu yavrular ters dönünce düzeltemiyorlar kendilerini. Bugün kavanoza çekim için aldığım 4 yavru da ters döndü. Birini düzelttim, hemen tek tek diğerlerinin yanında gidip, dönmelerine yardım etti. Böceklerde de yardımlaşma davranışının olduğunu görmek şaşırttı.

23 Mayıs- Artık büyüteçsiz de çekilebilecek kadar büyüdüler. Ayrıca bir tanesinin kabuk değiştirmesine de şahit oldum. 2. fotoda 23 mayıs tarihli karelerde görebilirsiniz. Menülerini genişletmeye devam ediyorum. Bugün de karpuz ve fasülye koydum.

23 Mayıs- 30 Mayıs-  Karpuz çok sulu olunca kavanozun içinde yapış yapış yerler oluştu. Böcekler sarhoş olmuş gibi yavaş yavaş hareket etmeye başladılar. Koyduğum her yiyecek her geçen gün daha hızlı çürümeye ve küflenmeye başladı. Bozulan yiyecekleri yemiyorlar. Bir şekilde yerlerse de küfe ya da yapışkan sıvıya yapışıp ölüyorlar. Bir tanesinin etrafındaki yapışkan sıvıyı temizlemek için onu boğmayacak şekilde çok az su olan bir kaba koydum. Bunu tehlike olarak gördü arkasını kaldırdı ve koku yaydı. Sonra da öldü. Bu da bana nimf döneminde koku yaymaya çalışmaları onlar için ölümcül mü acaba diye düşündürdü. Karpuz olayından sonra salatalık vermeye devam ettim. Çilek de koydum. Çileği çok sevdiler. Maydanoz da koydum. Salatalığın cıvıması durumunda tırmanabilmeleri için.

30 Mayıs-Bugün uzun bir aradan sonra tekrar kabuk değiştirdiler. Sanırım erişkinlikten bir önceki dönemdeler. Kanat yerleri belirginleşmeye başladı. Kavanozdan kokular yükseliyor. Şimdiye kadar koku yaymaları yoktu. Sadece salatalık koydum. Böyle koku yaymaya devam ederlerse bundan sonrası zor olacak. Daha da büyüyebilirler mi bilmiyorum. 

08 Haziran- Nimfler son aşamayı da tamamlayıp, ergin bireyler haline geldiler. Kavanoz içinde büyüdüklerinden mi nedir, hala uçma davranışı göremedim.

Kullanıcı Şule Kuzpınarı
Image

  • Tespit Tarihi: 2020-05-11
  • Yüklenme Tarihi: 11-05-2020
  • Görüntülenme Sayısı: 147
  • Gözlem Lokasyonu: Merkez, Kahramanmaraş, Türkiye
  • Şehir: Kahramanmaraş
  • Ülke: Türkiye

9 Yorum

  1. Image

    Pentatomidae nimfleri. Türü ayırt etmek için biraz daha büyümelerini beklemek lazım.

  2. Image

    Teşekkürler Barış Hocam. Desenize bir sürü kokar böceğim oldu. Üstelik de büyük ihtimalle tarım zararlısı.Büyüdükçe fotoğraflar eklerim. Zararlı ya da yararlı olma durumuna göre artık ne yapmam gerektiğini danışırım size.

  3. Image

    @baris-cerci Hocam. 2. günde bir kısmı yumurtların yanında ayrılıp, dolaşmaya başladılar. 2. instara geçmiş oluyorlar sanırım böylece. Yine büyüteç kullanarak çekim yaptım. Büyüdüklerinden herhalde bu kez daha net çıktı. Yiyecek olarak maydanoz koydum. Maydanozun suyu çekilmiştir belki diye bir parça salatalık koydum. Sanki ilgilenmiyor gibiler. Ya da beslenmeleri çok kısa sürüyor. Pentatomidaelerin hepsi fitofag mıdır?

  4. Image

    Pentatomidae'lerin hepsi fitofag değil, Asopinae alt ailesi eçtil ama bu yavrular otçul. Zamanında otçul birkaç Pentatomidae yavrusu büyütmeye çalışmıştım ama başarılı olamamıştım. Otçulların büyütülmesi etçillere göre daha zor. Etçilleri birkça kere 1. instardan erşikinliğe kadar büyütmeyi başarmıştım. Bunlar yeterince büyümemiş, hala ayırt edilemiyor maalesef.

  5. Image

    Barış Hocam teşekkür ederim. Tahmin ettim aslında ayırt edilemeyeceğini yine de, ölebilme ihtimallerine karşı foto da net iken şansımı deneyeyim dedim. Tür tespiti yapılamasa da, en azından benzer görselle arama yapan kişileri siteye yöneltecektir. Bundan sonraki aşamalarını ayırt etmem zor ama, ölmedikleri sürece ara ara çekip, en son kolaj şeklinde yüklemeyi düşünüyorum. Daha çabuk yayılıp, zararları çok olduğundan, bitki zararlıları daha kolay büyütülür gibi düşünmüştüm aslında. Bir de bunların bir çoğu polifag diye okumuştum. O yüzden kolay olur demiştim. Kısmet artık.

  6. Image

    @baris-cerci Hocam, tanımlanabilecek kadar büyümüşler mi artık?

  7. Image

    Emeklerinize sağlık Şule Hanım, ben becerememiştim otçulları büyütmeyi :) Tür ortaya çıktı, en yaygın Pentatomidae türlerinden biri, Dolycoris baccarum.

  8. Image

    Teşekkürler Barış Hocam. İçindeki yiyecekler her çürüdüğünde böcekleri temiz bir kavanoza aldım. Ama her geçen gün yiyeceklerin çürüme hızı arttı. Bu da böceklerin hastalık taşıyıcı vektör olarak rollerinin öneminin çok iyi anlatan bir durum. Üzerlerindeki tüylere bir türlü anlam verememiştim. Siz türünü söyleyince netten baktım hairy shieldbug diye geçmiş bir yerde. Ben de böceklerin üzerinde mantar mı gelişti acaba diyordum. :) Bundan sonra da büyütebilir miyim bilmem. Kokularından midem bulanmaya başladı bile.

  9. Image

    @baris-cerci Hocam, nimfler artık ergin. Şimdiye kadarki değişimlerinde görüntülerinde ufak tefek farklılıklar oluyordu. Son aşamada çok farklı bir hale geldiler. Artık onaya hazırdır herhalde. Kavanoz içinde büyüdüklerinden midir nedir, uçma davranışını hala göremedim.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Dolycoris baccarum Barış Çerçi

İlgili Tespitler