Arkadaşıma Gönder:

DoğalHayat'taki 1000. fotoğrafım. Sitemizin tür sayısı bugün itibariyle 7952. Sanırım onay bekleyenlerle 8000. bulmuşuzdur. 1000. kare özel bir tür olsun istedim. Hem de site için yeni tür. Epeydir kuş fotoğrafı yüklememiştim. Fırtınakuşu ile fırtına çıkartamasak da biraz hareket getirelim :)

Kısa bir terminoloji notu: Cinsin adı, Grekçe (Eski Yunanca) Hydro = "Su" ve bates = "yürüyen" kelimelerinden oluşmuş ve "Suda Yürüyen" anlamındadır. 

Tür adı ise Grekçe pelagikos kelimesinin Latince ye geçmiş pelagicus = "denizin pelajik kısmı (sadece yüzey değil, dip kısmı dışındaki bütün su kütlesi)"dir. 

İkili adlandırma dediğimiz LINNAEUS tarafından ortaya konan zoolojik sistematiğin miladı, 1 Ocak 1758 dir. Bundan önce de tür adlandırmaları vardır. Ancak 5-10 kelimelik uzun adlandırma şeklindedir. BARRERE (1741), “Hirundo marina major apus, rostro adunco”, Türkçe ye çevirirsem: "Çengel gagalı, ebabil kılıklı, iri deniz kırlangıcı“ gibi bir ad olur.  Eskilerin deyişiyle; ismi ile müsemma bir kuş.

Son olarak; gezi organizasyonu için Serhat Tigrel, Ömer Furtun ve Veysel Kahraman'a; fotoğraf düzenlemesi için Mehmet Hanay'a çok teşekkür ederim.

Kullanıcı Ahmet Karataş
Image

Zooloji Profesörü detayli bilgiler için: http://host.nigde.edu.tr/akaratash

13 Yorum

  1. Image

    Ellerinize sağlık görmeyi çok istediğim bir tür. :) Bu yaz Güllük Körfezi açıklarında arayacaktım fakat tekne sahibi ağabeyimin maalesef çok sevdiği iki köpeğini, insanımsı bir takım yaratıklar zehirleyerek öldürdüler, psikolojisi bozukken hadi denize çıkalım diyemedim. Bulabilseydim bir doğalhayat organizasyonu yapmayı planlıyordum. Bakalım önümüzde ki seneye kaldı.

  2. Image

    Beni şimdiden kadroya yaz hocam :))

  3. Image

    Ellerine sağlık Ahmet hocam, yorumla cevap karıştı :))

  4. Image

    Emekleriniz için çok teşekkürler Ahmet Hocam,iyi ki varsınız :)

  5. Image

    bumudur evet budur iyiki varsınız hocam

  6. Image

    Sağolun, Hasan Bey hemşehrim. Sizler de var olun.

  7. Image

    Memleket için hep birlikte güzel bir şeyler yapmaktan zevk duyarım. Tek başına olmuyor Bülent Bey. Ekip işi. Bu ekibin birer üyesi olarak sizlere de çok teşekkür ederim. Sağ olun.

  8. Image

    Yazdım gitti :) Coşkun Bey. Bu yaz, Didim belediyesi aylar öncesinden davet etti. Lakin kötü giden bazı gelişmeler ve organizasyondaki sıkıntılarla beklendiği gibi olmadı. Dilerim önümüzdeki yaz daha organize bir şekilde festival havasında olur da gideriz.

  9. Image

    İrfan bey, çok teşekkürler. Köpeklere yazık olmuş. Biraz keyifle yapılacak iş. Kıyıda pek görülme şansı yok. Ne kadar açıktaysanız görme şansınız o kadar artıyor. Ancak yunan hücumbot tacizleri ve dalgaların yüksekliği de artıyor. Didim belediyesi bu Ağustosta bir organizasyon yaptı. Seneye sanırım yine düşünülüyor. Takip ederseniz, ekip halinde görme şansınız artabilir.

  10. Image

    Hocam, tür çok güzel ve nadir. Yalnız benim için şimdilik sadece rüya. Karacaoğlan'ın hemşehrisi olarak, onun felsefesine sahip olmamda garipsenecek bir durum yok sanırım. Koca ozan ne demişti: "Ben güzele güzel demem. Güzel benim olmayınca." Güzeli bulduğu Anadolu'nun her yerinde methiyeler dizmekten ise asla geri durmamıştır Karacaoğlan. Birgün hayallerim gerçek olur da bu güzeli çekersem, senin derin terminoloji tarihi bilgine başvuracağıma emin olabilirsin değerli hocam. Açıklamayı başka keyifle, nadiratı başka keyifle okuyup, izledim. Ellerine sağlık Ahmet hocam. İyi geceler..

  11. Image

    1000 hayırlı olsun Dr, gerçekten çok iyi bir rakam. Eline sağlık.

  12. Image

    Dr'um, yörüğüm, Sözen'im nerelerdesin yahu. Gözlerim yollarda kaldı. Çok teşekkür ederim, sağolasın. Kıyıköy'den yeni mahsullerini bekliyoruz. Artık bir 8000 yapalım.

  13. Image

    Karacaoğlan gibi döktürmüşsün Mehmet Beyim. Kısmette varsa bunu da bulup çekersin. Çok daha iyi şartlarda çok daha iyilerini bulmanı dilerim. Biz de Karadeniz'in dalgaları gibi bir bakarsın açık denizde, bir bakarsın yer altında, mağaranın içinde :) Eee herkes kendi memleket havasına göre çalınca :) Çok teşekkür ederim. Selamlarımla iyi akşamlar dilerim.

Tespit İçin Tür Önerileri

Tür Tanımı Kullanıcı
Hydrobates pelagicus (Fırtınakırlangıcı) Ahmet Karataş
Hydrobates pelagicus (Fırtınakırlangıcı) M.Coşkun SANCAR
Hydrobates pelagicus (Fırtınakırlangıcı) Barış Çerçi

İlgili Tespitler